Stopp i avloppet?

Vi hjälper dig att hitta rätt entreprenör för ditt avlopp.

Hur ser dina rör ut?

Hur löser jag stopp i avloppet?

Stekfett och matrester kan korka igen köksvasken – hår och tvål kan leda till att det inte rinner undan när du duschar eller borstar tänderna. Men använd inte vissa propplösningsmedel från butiken. Det finns miljövänligare alternativ.

– Olja, stekfett och annat flott är viktigt att torka ur med papper och kasta i komposten. Kaffesump, teblad och ris eller annan mat med mycket stärkelse är inte heller bra att få ner i avloppet, då det kan stelna eller koagulera. Se också till att ta bort hår, smink eller annat som kan innehålla fett som riskerar att lagras i vattenlåset eller i de anslutande rörbitarna, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Börja med att rengöra vattenlåset

Om det rinner undan dåligt bör du börja med att skruva bort vattenlåset under tvättställ eller köksho. Det är ofta fullt med smuts i dessa och de rensas bäst för hand.

Tips! Ta gärna några foton innan du skruvar isär vattenlåset, så att du kommer ihåg hur det såg ut.

– När du påbörjar arbetet är det bra om du har en extra packning på lager hemma. Undersök om det är tätt när du monterat ihop vattenlåset genom att ställa ett kärl under. Det finns olika typer av packning; planpackning, konisk nylonpackning och o-ringar som kan bli otäta. Problemet är att du som lekman inte vet vilken typ av packning det är förrän du har skruvat isär vattenlåset. Ett alternativ till att göra rent det synliga avloppet är att byta vattenlåset om det är mycket slitet och mer än tio år gammalt, säger Patrik Wendelius.

Varning! Propplösare kan orsaka frätskador

Om du trots rengöring av vattenlås inte får bort stoppet, kanske du överväger att köpa propplösare. Men innan du lägger ner flaskan i kundvagnen kan det vara bra att ta en titt på vad som står på baksidan. Propplösare innehåller nämligen ofta starkt frätande basiska ämnen som natrium och kaliumhydroxid, eller kaustiksoda och lut som det också kallas. Det är farliga ämnen. Ett litet stänk i ögat eller på huden kan ge allvarliga och bestående frätskador i mun, matstrupe, ögon och på huden. Även små mängder kan leda till stora skador.

Enligt Lovisa Östberg, som är apotekare på Giftinformationscentralen, är propplösare en av de vanligaste kemiska produkterna som inringare uppmanas att uppsöka sjukvård för vid olyckor. Ofta är det barn som har råkat illa ut när de har smakat på produkten och det leder nästan alltid till att de behöver vårdas på sjukhus.

– Men det händer också vuxna som kanske inte har känt till riskerna eller varit oförsiktiga när det har hanterat produkten, säger Lovisa Östberg.

Risk för nya proppar

Propplösare med basiska ämnen kan vara väl så effektiva på kort sikt. Men de startar också en kemisk process i ditt avloppsrör. När propplösaren möter vattnet i röret uppstår stark värme som kan påverka dina rör negativt. Speciellt om du har plaströr. Kemiska ämnen som natrium reagerar också med fett och bildar en hård hinna på insidan av rören.

– Beläggningarna lossnar efter ett tag och skapar nya proppar längre ner i ledningarna som är betydligt hårdare och svårare att bli av med, säger Patrik Wendelius.

Miljövänliga tips på hur du löser stopp i avloppet

Mindre mängder fett kan du med rätt enkla medel ta hand om själv. En vaskrensare kan i många fall räcka. Miljövänliga alternativ fungerar också ofta utmärkt för att få bort stoppet i avloppet, som exempelvis diskmedel och kokande vatten.

Du kan också testa att göra en helt egen miljövänlig och säker propplösarblandning. Här är två recept som har visat sig fungera bra.

Till det första receptet behöver du bakpulver, vitvinsvinäger och hett vatten. Gör så här:

  1. Häll ner lite bakpulver och vinäger i avloppet. Bli inte överraskad om det börjar pysa och fräsa – det är bara koldioxid och inget farligt.
  2. Låt blandningen stå och dra sig i några minuter. Under tiden kan du koka upp en rejäl kastrull med vatten som du sedan häller ner i avloppet.

Till det andra receptet behöver du bikarbonat, ättika, salt och hett vatten. Gör så här:

  1. Blanda lite bikarbonat, ättika och en nypa salt i en bunke.
  2. Häll smeten i avloppet. Låt det verka.
  3. Koka upp rejält med vatten och häll därefter ner det i avloppet.

Högtrycksspola och minska risken för proppar

Om ditt avloppsrör är helt igenkorkat behöver du kontakta ett företag som spolar rent röret med högtrycksspolning. Det är ett miljövänligt och bra sätt att minska risken för proppar.

– Beställ högtrycksspolning med 5-7 års mellanrum.

– Beställ rörinspektion med 5-7 års mellanrum för att utvärdera skicket och undvika vattenskador.

– Beställ rörfräsning om propparna återkommer ofta trots högtrycksspolning.

– Beställ relining innan bäst före-datumet har passerat. Läs mer om relining här.

– Vänta inte för länge! Lyssna på varningssignalerna och anlita ett företag för att undvika vattenskador.

Källor: Giftinformationscentralen, Kemikalieinspektionen, Tubus System, propplösare.se, villaagarna.se.

Ställ en fråga om högtrycksspolning!

Reliningtorget samlar Sveriges entreprenörer inom avloppsunderhåll. Ett av våra mål är att sprida kunskap och utbilda dig som beställare. Vanliga frågor kommer besvaras utförligt genom text, bild och film från experterna i branschen.
Tack för ditt bidrag!

Börjar era avloppsrör närma sig 50 år?

För att undvika vattenskador och onödiga kostnader kan det vara klokt att beställa en rörinspektion när 50-årsdagen närmar sig för att utvärdera om rören är i behov av relining.

Vad är relining?

Relining eller rörinfodring är ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt att renovera rörledningar i mark och fastigheter utan att behöva riva ut gamla rör eller befintliga stammar. 

Det finns två typer av relining; “strumpmetoden” och “sprutmetoden”. Med strumpmetoden blåser man upp en “strumpa” med härdplast som bildar ett nytt självbärande rör inuti det gamla. Med sprutmetoden applicerar man istället en beläggning med flera tunna lager. De nya rören är ca 3 mm tjocka med båda metoderna.

Till skillnad från ett stambyte kan de boende bo kvar under renoveringsprocessen eftersom relning inte bryter fastighetens yt- och tätskikt.

Vad kostar relining?

Relining är betydligt snällare mot plånboken än stambyte. Priset varierar bland annat beroende av metod, omfattning och geografisk plats. Ta emot offerter från reliningbolag i er region. Ert projekt börjar på Reliningtorget.

relining
relining

Den här sidan använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Läs mer om vår sekretesspolicy här.